Sverige tar sikte mot EM och OS

Det är sista chansen att visa upp sig i landslagströjan inför OS-uttagningen och samtidigt ett eget kvalkapitel. Många tankar flyger i luften inför Moldavienmatchen i Göteborg, bland annat när Malin Diaz en dröm att uppleva sitt andra mästerskap.
Malin Diaz hoppas få göra blågul årsdebut mot Moldavien. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån.

– VM var väldigt lärorikt. Självklart hade man velat spela men jag ville också ta in det som hände, bli en erfarenhet rikare, säger hon.

Mittfältaren ordar om VM, mitt uppe i EM-kvalet där spekulationerna surrar om OS-truppen. Nåväl, funderingarna är förståeliga.
Det är trots allt några viktiga datum som väntar, med ett riktigt nålsöga att ta sig igenom för att bli med till Brasilien.
15 juni är sista datum då Sverige måste skicka in bruttotruppen, 35 spelare stor inför mästerskapet. Pia Sundhage presenterar sina spelarval, 18 namn plus fyra reserver den 28 juni. Formellt sett ska nomineringen vara klar 14 juli.

Hur förbundskaptenen väljer att rotera i den aktuella uppställningen till måndagens match mot Moldavien ger också en fingervisning om vem som kan tänkas ta plats i OS-truppen.
– Så klart att det är viktigt att vara med här, men jag räknar inte med något. Jag vill fokusera på att vara här och nu, säger Malin Diaz som gått igenom en besvärlig försäsong.

Efter många blågula inhopp ifjor jagar hon snarast speltid och landskampspremiär för året.
– Det var krångligt med mycket skador som kom tillbaka och allt påverkades av överbelastning i ryggen. Men jag har kunnat gå för fullt de senaste matcherna (i Eskilstuna United, journ. anm.), säger Diaz som spelat 15 landskamper sedan debuten 2014.

– Det känns som man varit med ett tag. Man blir alltid lika glad över att bli uttagen, men jag är inte med för att titta på, säger mittfältaren.

– Jag kan bidra med att vara bolltrygg, vila med bollen. Samtidigt behöver jag ha näsan framåt mot mål, fyller hon på.

Hur passar du in i fart och fläkt, det rakare spel som gäller i landslaget just nu?
– Vi har många sådana spelare som vill framåt. Man får anpassa sig, jag är mer lugn när jag kommer in men man ska också följa spelet.

"Jobbar för att bli poängspelare"
Ett område betyder mer än andra för Diaz, som slog igenom och prisades för årets genombrott trots ett stökigt 2014 med klubbyte från Tyresö till Eskilstuna. Förra året fanns hon med i diskussionerna om årets mittfältare på Fotbollsgalan och avslutade sin landslagssäsong med att göra sitt första mål för Sverige.

Helt rätt för en spelare som vill ligga bakom mer, närmare målet.
– Jag försöker jobba för att bli en poängspelare och komma med högre upp i planen. I Eskilstuna har det blivit mer att fördela boll längre ner, men jag vill göra fler assist och verkligen utveckla den delen.

Malin Diaz är en lågmäld samtalspartner, tar sällan fram de stora orden. Med fotbollsskorna på planen slår ett okuvligt tigerhjärta för att ständigt bli bättre.
– Jag har ofta fått höra att jag borde ta för mig mer så jag vill ta fler initiativ på planen. Men jag har inga problem med att framstå som ödmjuk, säger hon.