Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

– Skönt att vi får med oss tre poäng, det känns som att det inte riktigt går att spela fotboll, sade Caroline Seger till TV 12.

Mellan den sista startelvan i EM och Peter Gerhardssons val till VM-kvalstarten försvann halvannat år (28,5/27) och cirka 30 landskamper (101/72) i snitt. Den nye förbundskaptenen förmådde också överraska genom att ge Mia Carlsson med kompetens i huvudspelet platsen som vänsterback framför mer inspelade Jonna Andersson.

Andra förändringar jämfört med mästerskapet, bortvalda Marija Banusic och skadedrabbade Lina Hurtig klev direkt in i höstens första uttagning.

Banusic som spelfördelare fick dåligt betalt för sin teknik från start på en bedrövlig plan i Varazdin. Hurtig på kanten hittade friare yta för sina framstötar där hemmaförsvaret inte var som mest samlat.

Mycket under de regntunga skyarna i utspelade sig nämligen på blågults offensiva planhalva, med ett tungsprunget underlag som dämpade lite av takten i passningsspelet kunde Sverige ändå vinna bollen högt upp i banan.

Kosovare Asllani stod för smarta överlämningar och styrka i duellerna, öppnade bland annat för Hurtig till en av rätt få bra möjligheter före paus.

Siffrorna 72-28 i bollinnehav i mitten av halvleken indikerade upplägget, Kroatien kontrade mest när Sverige bommade men gästerna hann gott och väl med att reparera egna misstag när framförallt Ivana Rudelic satsade framåt.

Ett massivt övertag som mynnade ut i exakt noll avslut på mål.
– Vi måste ha mer fokuserade inläggslägen och sätta fart i vårt spel. Nu är det ett tempo som de gillar, sade Kosovare Asllani i paus till TV 12.

Farten ökade och Sverige breddade spelet. Lina Hurtig fortsatte att ta ut löpriktningen och hotade, inspelen lovade allt mer och efter en dryg timme slog Blackstenius bollen rätt för ett ohotat avslut av LFC-anfallaren i boxen.

Efter 1-0-målet fortsatte Sverige diktera villkoren. Kroatien slog en del uppspel utan adress, hittade förvisso ett par bra skottlägen men oroade aldrig Hedvig Lindahl. Linda Sembrant var där när det behövdes mot det största hotet Rudelic medan mittbackskollegan Nilla Fischer hade högre felprocent.

Blackstenius var en plusvariant, gjorde förarbete också till 2-0 på tilläggstid. Sveriges bästa spelare, Asllani med gott om ork sköt till säker seger.

På annan ort gick Danmark på knock mot Ungern och tar tidig ledning i gruppen med fler gjorda mål.

Om en dryg månad gör de nordiska lagen upp i Göteborg. Vinnaren efter åtta omgångar går direkt till VM, fyra av sju grupptvåor får en ny chans till en sista plats via playoff.
– Det kommer fler matcher och fler försök, hoppas på bättre plan och bättre väder, sade Caroline Seger.

VM–kval (grupp 4) 19 september
Ungern–Danmark 1–6 (1–2)
(Jakabfi–Nadim, Troelsgaard 3, Harder, Sørensen)
Kroatien–Sverige 0–2 (0–0)
(Hurtig, Asllani)