Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

("FIFA Women’s World Cup Canada June 12th," (CC BY 2.0) av GoToVan.)

Ny toppturnering

FIFA:s förslag för att marknadsföra damfotbollen mer är en turnering som kommer att kallas för ”Global womens league”. Där kommer 16 av världens bästa landslags att mötas i ett gruppspel om fyra lag i varje grupp, för att sedan gå vidare till semifinal och final. Målet är att turneringen ska hållas för första gången redan i november nästa år, när de flesta ligor har uppehåll. Dessutom har den nuvarande presidenten för FIFA, Gianni Infantion, sagt att man funderar på att skapa en ny världsliga för damfotbollen som alla länder kan delta i. Detta ska vara en ytterligare chans att marknadsföra damfotbollen, samt för att göra det möjligt för länder som inte kan arrangera större mästerskap som EM och VM att vara mer delaktiga.

Halvvägs för damallsvenskan

Men den turneringen ligger för framtiden och för närvarande pågår damallsvenskan i Sverige igen. Ligan leds efter 12 omgångar av Piteå, som har 27 poäng, tätt följda av Kopparberg/Göteborg på 25 poäng och Rosengård på 23 poäng. De regerande mästarna Linköping ligger till säsongen sett långt ned på listan på en femteplats. Med endast fem vunna matcher har de tagit 19 poäng, men oddsen för att de vinner i år igen är ändå relativt låga på 1,85. Dessutom har den andra omgången av svenska cupen dragit igång och matchernas odds finns tillgängliga allt eftersom de spelas. De senaste tre åren har kampen om cuptiteln stått mellan Linköping och Rosengård, men det är det skånska laget som har vunnit samtliga finaler och kämpar nu för att vinna för fjärde året i rad.

Svenska kritiken

Trots FIFA:s ständiga förslag om att förbättra för damfotbollen är kritiken mot dem hård. Flera spelare, såväl som ledare, har kritiserat fotbollsorganisationen för att det inte händer något och för att de inte gör verkstad av sina löften. Under VM i Ryssland nämndes inte kommande dam-VM i Frankrike över huvud taget, trots att det var det franska herrlaget som tog hem guldet. Istället lades allt fokus på kommande herr-VM i Qatar. Detta kritiserades bland annat av den före detta förbundskaptenen Pia Sundhage, som undrade om FIFA:s president lyssnade på sina egna ord när han sa att damfotbollen borde marknadsföras mer.

Anders foto
("a_35_3395" (CC BY 2.0) av anders-h-foto.)

Ytterligare händelser som har skapat stor frustration för damspelarna är FIFA:s beslut att ersätta klubblagen vars spelare tas ut för landslagsspel. Som mest kan klubbarna få 72 000 kronor i ersättning om dagen för att en spelare är borta från träningen. Men detta gäller enbart för herrarna. För damerna är den ersättningen noll kronor.