Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Kvalat till alla VM

Landslaget har med det här VM-kvalet tagit vidare sig till alla världsmästerskap sedan starten 1991. Sverige har tidigare vunnit ett silver och tre brons och med Peter Gerhardsson kanske det kan vara dags för ett guld. De har vunnit tio av sina 13 senaste landskamper, varav två spelades oavgjort en förlorades. Däremot väntar en tuff försäsong inför VM som hålls i Frankrike mellan den 7 juni och 7 juli och de möter hårt motstånd från andra kvalnationer som England och Italien. Självförtroendet är däremot i topp och gruppen är stark trots flera skadade spelare.
Trots att damerna har kvalat till VM, och har ett fint resultat bakom sig, belönas de inte med samma förmåner som herrarna av varken FIFA eller det svenska fotbollsförbundet. Det svenska herrlandslaget får mycket mer utrymme både på tv, i media, finansiellt och på flera andra sätt. Direkt efter världsmästerskapet i Ryssland började man redan prata om mästerskapet 2022, som Sverige har oddsen 61,00 att vinna enligt kategorierna i Betfair fotbollsspel. Inte någon gång under avslutningsceremoni nämnde man att damernas världsmästerskap skulle hållas i Frankrike nästa år – trots att man bara veckan innan hade gått ut och sagt att man skulle marknadsföra damfotbollen mer.

Extrema skillnader ekonomiskt

Det behöver inte påpekas vilket enormt finansiellt gap det är mellan damernas och herrarnas fotboll. I damernas senaste VM, som hölls 2015, uppgick prispengarna från FIFA till 135 miljoner kronor. Till det kommande världsmästerskapet har man höjt prispotten till 450 miljoner kronor, varav klubbarna kommer att få en viss summa för landslagsspelarnas frånvaro samt att nationerna kommer att få pengar för förberedelserna. 270 miljoner kronor kommer att vara prispengar. Men trots den här höjningen talar siffrorna för sig själva. Till herrarnas VM tidigare i år var prispotten 7,1 miljarder kronor – varav 3,6 miljoner kronor var prispengar och resten var ersättningar till klubbarna.

Fifa world cup 2014

Inte bara finansiella skillnader

Samtidigt är det inte bara finansieringen som bidrar till klyftorna. Herrfotbollen prioriteras redan i planeringsstadiet och när herrarna spelar sina mästerskap krockar det aldrig, till sällan, med andra stora sporthändelser. I år kommer finalen i dam-VM att infalla samtidigt som finalen i Copa America och finalen i Concacaf Golden Cup – som båda är stora herrmatcher. Det här kommer innebära att tittare och fans måste välja det ena framför det andra, vilket har fått damspelare från hela världen att höja sina röster.
FIFA fortsätter däremot att säga att de ska göra mer och arbeta hårdare för att lyfta damfotbollen. Men orden måste också leda till handling – vilket de hittills inte har gjort.