Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Favoriter i sin grupp

Det råder ingen tvekan om att det är USA som är favoriter att vinna gruppen. Därefter kommer Sverige, och sedan Chile och Thailand. Efter lottningen sa förbundskaptenen Peter Gerhardsson att de ska ta sig an gruppen precis som vilken annan grupp. De ska inte underskatta de två mindre favoriterna, för Chile kan överraska. Men de tillhör toppen och både vinnaren och tvåan i gruppspelet kommer att ta sig vidare. Enligt Betfair är USA förhandsfavoriter att vinna hela mästerskapet igen med oddsen 4,5. Oddsen för svenskornas vinst är 17.00. Sverige har aldrig vunnit ett världsmästerskap. Som bäst har det blivit ett VM-silver (2003) och två brons (1991 och 2011).

Truppen kommer att presenteras i maj och Gerhardsson har hintat om att det kommer att bli en mix av nya och erfarna spelare. Nilla Fischer har sagt att det kommer att bli hennes sista VM, om hon blir uttagen, och detsamma gäller för Caroline Seger. Det fanns flera starka namn med i Algarve Cup i februari, vilket är en cup som brukar kallas för ”lilla VM”. Där fanns flera spelare med som kan vara kandidater för VM-truppen, bland annat Anna Anvegård, Kosovare Asllani och Hanna Glass. Fridolina Rolfö fanns inte med på grund av en skada, men hon ses också som ett alternativ om hon har återhämtat sig.

Förången med VAR

Nytt för det här världsmästerskapet är att det är första gången som VAR kommer att användas i ett dam-VM. Det användes första gången för herrarna förra året och visade sig vara ett bra hjälpmedel. För de svenska damerna kommer det att vara helt nytt, eftersom ingen damserie ännu har infört domarsystemet. Backen Magdalena Eriksson säger att hon är positiv till tekniken men att de måste gå igenom det innan spelet för att veta vad de behöver tänka på när de är ute på planen. Domarna ska även utbildas i systemet inför mästerskapet så att de verkligen vet hur det fungerar och när de ska nda det.

Första gången med VAR

Datum och tider

Hela mästerskapet pågår mellan den 7 juni och 7 juli. Frankrike är arrangörsland och matcherna kommer att spelas i sammanlagt nio städer, bland annat i Rennes, Nice, Le Havre, Lyon och Paris. Matcherna kommer att sändas av TV4 och C More. Sverige spelar sin första match den 11 juni mot Chile. Därefter möter de Thailand den 16 juni och sedan USA den 20 juni. Biljetterna till den tredje matchen är redan slutsålda.

Det finns stora förhoppningar på det här världsmästerskapet. Man räknar med att det kommer att slå rekord i både publikantalet och tittarsiffrorna. Förhoppningarna är att damfotbollen kommer att växa ännu mer och att nya stjärnor och idoler kommer att komma fram.