Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Bara en förlust på 19 matcher

Förra året blev det som bekant en rejäl skräll i Damallsvenskan när Piteå IF för första gången tog hem SM-guldet. Förvisso hade laget funnits med i toppen i ett antal år vid det laget, men att de skulle gå hela vägen och vinna guld förra året var det nog få som hade räknat med. Dock har Piteå inte kunnat behålla det fina spelet från i fjol till den här säsongen. Med tre omgångar kvar ligger laget inte bättre än sexa.
Istället kommer guldet i år med största sannolikhet att hamna i Skåne. Med tre omgångar kvar leder nämligen FC Rosengård serien med åtta poäng före Göteborg. Detta innebär att det skånska laget endast behöver två poäng i de tre sista matcherna för att säkra guldet och det endast under förutsättning att Göteborg tar full pott. Samtidigt har Malmölaget med Malmö IP som hemmaborg lett serien i princip från start och endast släppt in tolv mål under hela säsongen. Skulle Rosengård bli svenska mästare, vilket allt tyder på, blir det i så fall lagets första SM-guld sedan 2015 och det elfte totalt.

Kan bli dubbla guld

Ett guld för FC Rosengård är förstås efterlängtat då klubben de tre senaste åren slutat tvåa, tvåa och trea i Damallsvenskan. Dessutom har Malmö som stad en bra chans att vinna "dubbeln", det vill säga vinna allsvenskt guld både på dam- och herrsidan. Strax innan EM-kvaluppehållet gick nämligen Malmö FF upp i ledning i herrallsvenskan på samma poäng som Djurgården. Med tre omgångar kvar är Malmö nu favoriter till att ta hem guldet, åtminstone om man tittar hos spelbolagen.
Bland annat kan man spela på fotboll med Betfair som har ett odds på 1.83 för guld till Malmö FF. Detta kan jämföras med Djurgården som har ett guldodds 2.75. Därbakom följer även Hammarby och AIK med guldodds på 7.0 respektive 13.0. Om det blir dubbla guld till Malmö skulle det inte vara första gången detta hände. 2010, 2013 och 2014 vann nämligen både Malmö FF och FC Rosengård, som 2010 gick under namnet Ldb FC Malmö, SM-guld.

Vittsjö mot Göteborg

Tungt för nykomlingen

Damallsvenskan handlar dock inte bara om FC Rosengård, då det finns ytterligare elva lag. Bland dessa kan det vara värt att nämna Vittsjö, som kan vara på väg mot en av sina bästa säsonger någonsin. Med tre omgångar kvar att spela ligger laget trea, men med endast två poäng upp till tvåan Göteborg.
Lika bra har det dock inte gått för nykomlingen Kungsbacka DFF. Efter 19 spelade matcher har laget endast skrapat ihop fem ynka poäng och när man förlorade mot Rosengård hemma innan EM-kvaluppehållet var det lite av spiken i kistan. Laget har förvisso fortfarande en teoretisk chans att klara nytt kontrakt. Men, då krävs det storsegrar i de tre sista matcherna samtidigt som Limhamn Bunkeflo inte tar en enda poäng till.