EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Hittills lyckat kvalspel

 
Av åtta kvalmatcher har Sverige hunnit spela tre, och vunnit samtliga. Sverige hamnade i grupp F tillsammans med Island, Ungern, Slovakien och Lettland. Sverige leder gruppen och har totalt gjort 16 mål och endast släppt in ett. Sju av mål kom i den första matchen med Slovakien. Den matchen slutade i otroliga 7-0 för Sverige. Kosovare Asllani spelade fram till tre av målen och sköt själv in ett mål direkt från en hörna. Resterande mål stod Lina Hurtig, Linda Sembrant, Nathalie Björn, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö för. Blackstenius gjorde två mål med tre minuters mellanrum. 
 
Sverige är storfavoriter att vinna gruppen. Nästa matchdatum är den 14 april. Då kommer de att möta Ungern på hemmaplan. Damlandslaget förlängde nyligen kontraktet med Gamla Ullevi i Göteborg. Arenan har varit officiell nationalarena för damlandslaget sedan 2009 och kommer att vara det fram till 2024, minst. Resterande EM-kvalmatcher spelas mot: Slovakien den 4 juni, Island den 9 juni, Lettland den 17 september och Island den 22 september. 
 
Hittills lyckat kvalspel
 

Sveriges EM-odds

 
EM kommer att spelas mellan den 7 juli och 1 augusti 2021. Grupperna kommer att lottas i november 2020 och totalt kommer 16 nationer att delas in i fyra grupper. Nio arenor kommer att användas varav finalen kommer att spelas på Wembley i London. Detta är samma arena som herrarna kommer att spela sin final på i sommar. Liksom damerna behövde herrlandslaget kvala för att ta sig vidare. De slutade som grupptvåa efter Spanien och gick direkt vidare. De två nationerna kommer återigen att mötas i gruppspelet i juni och oddset för att Sverige vinner sin grupp är 10.00. Spanien är förhandsfavoriter med oddsen 1.25. 
 
Ur spelsynpunkt öppnas möjligheterna upp inför mästerskap som EM. Det går ofta att spela på fotboll i fler bettingformer än enbart på totalvinnare och matchvinnare. Det går att spela på gruppspelsvinnare, vilka lag som når finalen, målskyttar osv. Ju närmare matchdatumen kommer desto fler former brukar läggas till, såsom matchresultat och antal mål. Eftersom det inte är klart vilka nationer som kommer att delta i damernas EM finns det ännu inga odds. Däremot anses de vara en av storfavoriterna sett till deras tidigare resultat i mästerskapssammanhang. Damlandslagets senaste EM-medalj var ett silver 2001. De har även haft stora framgångar i VM-sammanhang där de både har tagit brons och silver. Under OS i Rio 2016 blev det ytterligare en silvermedalj. 
 
Med den historiken bakom sig och med ett kvalspel som hittills har varit både mål- och vinstrikt har de goda förutsättningar för att ta sig hela vägen till England, och finalen på Wembley.