EM 2013

EM-chefen om publiksuccén och ett VM i Sverige

Nu är det mer än en månad sedan Tyskland vann EM-finalen över Norge och blev mästare för åttonde gången. EM är över och förbi och vi passade på att ta en pratstund med mannen som drivit arbetet kring ”Sweden 2013” – Göran Havik.

TACK!

Denna sommar kommer gå till historien som en fotbollssommar vi sent kommer glömma. Strålande sol, glada människor, svettig fotbollskamp och ett landslag som hela Sverige tog till sitt hjärta, så börjar Hanna Källberg sin insändare som vi inte kunde motstå att publicera. Läs fortsättningen......

damfotboll.com´s EM All Stars Team

Våra medarbetare som såg alla EM-matcherna på plats har nu enats om turneringens All Stars Team. Vi tog ut ett lag som spelar 4-4-2 och har inte med några reserver.

Över 9 miljoner tyska tittare

9,5 miljoner i Tyskland såg direktsändningen av EM-finalen från Friends Arena på söndageftermiddagen. Som om det inte var nog såg nästan lika många ett uppföljningsprogram senare på kvällen.
En jublande Nadine Angerer efter en av sina straffräddningar...

Guldglänsande räddningar av Nadine Angerer

Att en målvakt agerar som vinnare i en straffsituation är ingen ovanlig detalj. Nadine Angerer räddade dock två gånger i en och samma final och stängde dessutom igen för spelmål så att Tyskland kunde jubla som guldmedaljörer.
Svenska landslaget fick och delade ut hyllningar i finalpausen.

Lotta Schelin EM:s bästa skytt

Sverige fick inte vara med i finalen men tog plats ändå framför storpubliken på Friends Arena. En hyllning till och från den tolfte spelaren i halvtid och efteråt fick Lotta Schelin och Nilla Fischer ta emot pris för första- och andraplatsen i skytteligan.
EM-guld till Tyskland.

Norge hade straffarna - Tyskland gjorde målet

Finalen på Friends Arena såg länge ut att vara en helt öppen historia tills Malmös Anja Mittag gjorde 1:0 på en snabb omställning. Norge kunde inte förvalta två straffar som slogs av Trine Rönning och Solveig Gulbrandsen och som räddades av Nadine Angerer, matchens hjälte. Tyskland är åter Europa-mästare infr 41.301 på Friends Arena

Inför Tyskland-Norge

Ett klassiskt slutspelsmöte med förväntat publikrekord både för EM (tidigare 29.000) och en damlandskamp på svensk mark (tidigare 20.302). Spänningen stiger inför EM-festens avslutning på Friends Arena från 16.00.
Ada Stolsmo Hegerberg längtar efter finalen (Foto: Rainer Fussgänger)

Glada norskor längtar efter finalen på Friends

Som under hela EM rådde en glad och upprymd stämning när Norge tränade för sista gången inför den stora finalen på söndagen. Och till skillnad mot Tyskland fanns det gott om tid för samtal med media. damfotboll.com passade på att öva sin hörförståelse i norska.
Silvia Neid (Foto: Rainer Fussgänger)

Silvia Neid bjuder på dans

Tyskland bjöd på en del skratt dock inga enskilda intervjuer när de mötte pressen inför söndagens final. Och förbundskaptenen lovade dansa med två herrar på en eventuell segerfest.

EM - finalnotiser

Spelarna laddar upp och media fyller på utrymmet inför finalen. Damfotboll.com går igenom ett urval av det som uppmärksammas i norsk och tysk press.

Tio Tyresö FF-spelare är klara för EM-final

Till EM-finalen på Friends Arena har tio ungdomsspelare från Tyresö FF fått hedersuppdraget att vara bollflickor. Ett minne för livet för tjejerna. – Det kommer säkert vara nervöst innan matchen börjar men det kommer nog går bra, säger de förväntansfulla tjejerna.
Pia Sundhage går på semester men är snart tillbaka med VM-kvalfokus

Vila före VM-kvalet för Sverige

När de svenska spelarna för sista gången gjorde media i samlad trupp var det med insikten om att finalen bara blev en dröm. En tung halvtimme med många tårar men om man ser till hela EM, alla svenska matcher får framtidsperspektivet en ljusare ton.

Bubblande glädje

Det var en lång kväll i går för Norges och Danmarks landslag. Det var även en lång natt för alla journalister som ville få svar i den mixade zonen i Norrköping efter semifinalen som slutade med norsk vinst, 4:2 efter straffar. Den sista intervjun påbörjade damfotboll.com kl. 00:24.
Varje straffläggning har en hjälte. Norska målvakten Ingrid Hjelmseth kramas om av Toril Akerhaugen.

Norge till final efter straffar

Ett tidigt mål på Nya Parken såg ut att ta Norge till Solna. Danmark kvitterade dock sent i den 87:e minuten och matchen blev en rysare som slutade med straffläggning där danskorna haft tidigare erfarenhet., men där Ingrid Hjelmseth blev matchens hjälte och Trine Rönning sköt Norge till Solna.
Therese Sjögran.

Therese Sjögrans sista landskamp?

I gårdagens semifinal mot Tyskland gjorde 36-åriga Therese Sjögran sin 184:e och kanske sista landskamp. Vi passade på att prata med Malmö-veteranen efter den bittra förlusten mot Tyskland.

Inför Norge-Danmark

Ett nordiskt möte i finalen gick om intet, det som nu återstår före söndagens guldmatch på Friends Arena är att utse en nordisk motståndare till Tyskland.
Charlotte Rohlin och Kristin Hammarström tackar publiken efteråt.

Tårfyllt svenskt avsked i semifinalen

Ett bortdömt mål, en intensiv kvitteringsjakt och en bitter slutsignal. Sverige upplevde en känslostorm under semifinalen på Gamla Ullevi och den fortsatte när spelarna lämnade arenan i Göteborgs-natten.
Pia Sundhage efter slutsignalen. FOTO: Fredrik Hasselgren

Sverige utslaget

Tyskland satte stopp för Sveriges jakt på final i EM. Dzsenifer Marozsán gjorde 1-0, som blev matchens slutresultat, i första halvlek . 16.806 på utsålt Gamla Ullevi hade Sverige i ryggen från början till slut.

Inför Sverige - Tyskland

Idag är det dags för semifinalen mellan Sverige och Tyskland. Dessa två lag har möts i många viktiga matcher i mästerskap förr. Tyskland har vunnit de flesta av de matcherna.